Reklama
 
Blog | Martin Sedlák

Chytrá energie přináší plán efektivnější ekonomiky

Ekologické organizace řadu let prosazovaly důležitá dílčí řešení. Pomohly prosadit dobrý zákon o obnovitelných zdrojích energie. Hájí takzvané územní limity těžby, jež chrání zbývající města a obce před rozšiřováním povrchových velkodolů. Účastnily se přípravy zelené daňové reformy, která má průmyslové podniky motivovat k vysoce efektivním inovacím. V dubnu přišly s koncepcí Chytrá energie. Konkrétním plánem, jak zelené inovace a nová odvětví mohou postupně proměnit energetický metabolismus české ekonomiky – a srazit znečištění, dovoz paliv i účty za energii.

Efektivně a čistě

Český dovoz ropy a zemního plynu může během čtyř desetiletí klesnout na polovinu a exhalace mohou být o 88 % menší. Potvrdily to nezávislé kalkulace, které nechaly sestavit ekologické organizace.

Kalkulace jsou součástí koncepce Chytrá energie – konkrétního a propočteného plánu, jak zelené inovace a nová odvětví mohou během čtyř desetiletí proměnit českou energetiku. Pokud se návrh uskuteční, výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů pokryje 49 procent dnešní české spotřeby energie a ještě větší díl elektřiny.

Reklama

Pačesovy podklady, nezávislé přepočty

Koncepce je založena na výsledcích Pačesovy komise. Program sestavený do více než stostránkové publikace vznikal několik let ve spolupráci s experty z renomovaného Wuppertalského institutu, který pro něj dělal nezávislé propočty.  Jde o vůbec první takto podrobný a konkrétní návrh, jak snížit české exhalace skleníkových plynů a dovoz paliv ze zahraničí, jenž u nás za 20 let vznikl.

Leitmotivem je efektivnější ekonomika

Koncepce spočívá hlavně v opatřeních, která zajistí větší výkon české ekonomiky – a lepší životní standard – s mnohem menším množstvím energie. Například spotřeba energie v domech může díky zateplování, lepším spotřebičům a dalším opatřením klesnout o 58 procent. Kalkulace také potvrzují, že lze (a jak) zajistit dostatek energie pro české domácnosti a průmysl bez rozšiřování uhelných dolů a nových atomových reaktorů. Nemalé příležitosti jsou také ve výrobě z malých, čistých zdrojů. Bioplynové stanice, větrné elektrárny, solární panely a další obnovitelné zdroje výhledově dovedou pokrýt dvě třetiny dnešní české poptávky po elektřině.

Ropa je také energie

Oproti vládním energetickým koncepcím plán ekologických organizací věnuje velkou pozornost dopravě. Asi 70 % českého dovozu paliv totiž tvoří ropa. Už současné technologie však umožňují vyrábět auta se spotřebou o třetinu nižší oproti těm, co dnes jezdí po silnicích. Plán Chytrá energie také počítá s konkrétními kroky, které sníží naši závislost na dovážené ropě. Jde zejména o opatření na podporu pohodlné veřejné dopravy, přesun nákladní přepravy na železnici nebo výstavby bezpečných cyklostezek ve městech.

Důsledně a chytře

Páteř plánu Chytré energie tvoří scénáře, které propočítávaly, co v české ekonomice a energetice lze realisticky udělat. Nejprogresivnější scénář, Důsledně a chytře, kalkuloval, jaké výsledky by mělo plošné využití příležitostí ke snižování energetické náročnosti i kompletní využití potenciálu domácích obnovitelných zdrojů energie. Potvrdil, že díky vysokému využití potenciálu energetické efektivnosti lze snížit konečnou spotřebu energie do poloviny století, a to o 40 procent. Hrubá spotřeba elektřiny by do poloviny století klesla o 13 procent. Dovoz ropy a zemního plynu by byl o 51 procent, respektive 49 procent nižší. Obnovitelné zdroje by mohly pokrýt polovinu spotřeby primární energie už v roce 2050.

Scénáře české energetiky:

Scénáře české energetiky

Jak se pohnout z místa

Koncepci obahuje též návrh sady hlavních opatření. Na konkrétní legislativě záleží, zda se také u nás nastartují zelené inovace, nebo se staneme energetickým skanzenem Evropy. Mezi hlavní návrhy patří zákon vytvořený podle britského vzoru, který stanoví závazné tempo pro snižování exhalací skleníkových plynů. Dalším návrhem je Fond energetické nezávislosti, jenž bude investovat do zateplování domů.

Zpravy ze „světa“ energetiky

Chytrá energie - zpravodajJedním z navazujícíh kroků na zveřejnění plánu Chytrá energie je vydávání měsíčníku s novinkami o energetice vně českého skanzenu. Budeme v něm hledat zejména odpovědi na otázky, proč jsou uhelné doly v dlouhodém horizontu marginální položkou proti rozsáhlým možnostem zvyšování energetické efektivity. Nebo kdy bude elektřina z čistých zdrojů levnější než atomová. Či jak zelené inovace a nová odvětví mohou snížit českou závislost na uhelných dolech i na dovozu ropy a plynu.

V prvním čísle naleznete:

– Chytrá energie přináší plán efektivnější ekonomiky

Británie: Konkrétní plán zelených opatření

PricewaterhouseCoopers plánuje Evropu stoprocentně na obnovitelné zdroje

Mezinárodní energetická agentura věří levné solární elektřině

Velká výzva pro Francii

Citigroup pochybuje o britském atomu

Třebíč se osvobodila od uhlí (a plynu)

Emise podniků minulý rok klesly, zbyly jim povolenky za miliardy korun

Máte-li zájem dostávat měsíčník Chytrá energie přímo do Vašeho e-mailu, stačí se přihlásit k jeho odběru na www.chytraenergie.info.