Reklama
 
Blog | Martin Sedlák

Žít, nebo těžit?

Hnutí DUHA se rozhodlo uspořádat pracovně-zábavní tábor v Horním Jiřetíně, aby poukázalo na možný potenciál, který obec i okolní kraj mají. Pomocí otevřených diskusí a komentovaných prohlídek místních památek chceme změnit vnímání Horního Jiřetína z obce zničené těžbou uhlí, jejíž obyvatelům hrozilo vystěhování, na místo dobré k životu.

Historii uplynulých padesáti let na severu Čech, bezútěšného místa naší republiky, zná snad každý. Od války padlo za oběť těžbě uhlí více než 80 obcí a měst. Doly v posledních desetiletích doslova převrátily naruby stovky čtverečních kilometrů krajiny v Podkrušnohoří. Severozápadní Čechy se hlavně v osmdesátých letech staly synonymem pro smog, kyselé deště a kilometry pustiny.

V roce 1991 vláda ustanovila hranice těžby (tzv. limity), které chránily zbývající města a obce před těžebními stroji. Nastartovala tím oživení Ústeckého kraje, kde ubývá znečištění, zlepšuje se sociální a zdravotní situace, přibývá nových pracovních míst. Uhelné společnosti však prosazují, aby nová vláda ochranu zrušila. V programovém prohlášení současné vlády však koalice slibuje, že limity v Horním Jiřetíně nezruší.

Proti prolomení limitů se dlouhodobě vyjadřuje většina místních obyvatel, občanů kraje i celé České republiky. Záchranu Horního Jiřetína podporuje řada významných osobností například Václav Havel nebo Robert Reichel. V průzkumu CVVM z roku 2007 odmítlo prolomení limitů 73 % obyvatel Ústeckého kraje. Jak se místní dívají na budoucnost svého města a co si myslí o uhelných dolech, můžete zjistit z následujícího videa:

Reklama

clanok_foto_366.jpgJe tedy začase začít myslet na budoucnost. Horní Jiřetín se spokojeně rozvíjí sám – ve městě přibyla řada nových rodin. Buhužel má stále u velké vetšiny zbytku Česka nálepku odepsaného města kvůli těžbě uhlí. Hnutí DUHA by rádo tuto negativní škatulko pomohlo odstranit. I s tímto záměrem do Jiřetína přijedou tento týden desítky účastníků tábora „Žít, nebo těžit?.“ Aktivně se zapojí do života města, pomohou s opravami veřejných míst i údržbou obydlí místních obyvatel. Večery budou patřit zajímavým besedám o budoucnosti města a regionu bez uhlí. Věříme, že díky vlastní prožité zkušenosti si budou moct sami odpovědět na otázku, zda je zde lepší žít, nebo dolovat uhlí.

 

 

Máte-li čas, přidejte se k nám. Kapacita tábora je již téměř naplněna, ale budete-li poblíž, přijeďte na informativně-zábavní část. Můžete si vybrat s této nabídky:

Středa 11.8.

14:00-18:00, Prohlídka zámku Jezeří s komentářem místostarosty Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem.

19:30, Beseda na půdě, Severní Čechy za 50 let: Krásné hory, žádné doly

Do povídání o výhledech kraje a budoucnosti respektem k životu i přírodě se zapojí Ibra Ibrahimovič – fotograf oceněný hlavní cenou Czech Press Photo 2003, Adam Šůra – novinář týdeníku Respekt, Vladimír Buřt – místostarosta Horního Jiřetína, Martin Bursík – bývalý ministr životního prostředí. Chybět nebude ani zástupce Hnutí DUHA. Akce se koná na faře v Horním Jiřetíně.

Čtvrtek 12.8.

19:30, Beseda s režisérem Martinem Duškem, autorem dokumentu Ženy SHR a jednou z protagonistek dokumentu – Hanou Krejčovou, kastelánkou zámku Jezeří

21:30, Nadotek Rockfolková kapela s vlastní tvorbou (www.nadotekbrno.cz). Koncert se koná na faře v Horním Jiřetíně.

Sobota 14. 8.

18:00, Dívadlo Šachta: Vítejte…

Dva mladí muži hledají kámoše a kámošky. Na věku nezáleží. Jsme osamělí a geniální… Hrají Jirka básnička a Vladimír Derner, režie Jirka básnička, 30 minut.

Celou sobotu bude také v Horním Jiřetíně probíhat vyhlášená pouť, pořádaná městem.

Všechny akce se odehrávají na hornojiřetínské faře a vtup na ně je zdarma.