Reklama
 
Blog | Martin Sedlák

Pirátský přílepek znovu ve hře

Za pár dní přijde jaro, za přibližně dva a půl měsíce volby. Těžko říct, který z těchto faktorů probral naše zákonodárce ze zimního spánku. Každopádně program středečního jednání Sněmovny jim nabízí bohatý program řady klíčových návrhů. Pozornost by měla směřovat na novelu zákona o obnovitelných zdrojích energie - avizované snížení výkupních cen pro fotovoltaické elektrárny. Důležitý je však i podaný návrh na zrušení pověstného toskánského přílepku o emisních povolenkách.

Povolenky pro kluky z energetiky

Přílepek o emisních povolenkách má rysy typické české parlamentní tvořivosti. Pro připomenutí: Sociální a občanští demokraté v červenci kývli na přílepek poslanců Urbana, Římana a Vojíře. Zajistili tak velkým energetickým firmám přístup k emisním povolenkám za téměř 70 miliard zdarma, bez aukcí. ČEZ vděčí za bleskovou akci hlavně milovníku uhlí a Toskánska – stínovému ministru průmyslu Milanu Urbanovi a ve Sněmovně končícímu poslanci a akcionáři ČEZ Oldřichu Vojířovi.

Časem se však začaly probouzet i velké teplárny. Se svým lobbingem pak uspěly u senátorů zejména zase z velkých stran. Senát pod vedením velké koalice ODS a ČSSD v listopadu přijal návrh, který by měl umožnit dosáhnout na povolenky zdarma i právě velkým teplárnám. Jednání Senátu bezelstně okomentoval senátor Jiří Bis (ČSSD), „kluci z teplárenství takhle chtěli.

Reklama

Naprosto neuvěřitelným postupem, bez jakékoliv veřejné debaty, může stát přijít o desítky miliard. Jde však především o ušlou příležitost pro skutečnou modernizaci české energetiky. Návrh rozdávat povolenky zdarma, bez toho aniž by si je energetické firmy musely kupovat v aukcích, popírá smysl obchodování s povolenkami: snižování emisí. Navíc vůbec neurychluje proces investic do ekologických opatření. Dokonce by byly uznávány již v současnosti probíhající a připravované investice, které by se uskutečnily tak jako tak. Nehledě na fakt, že v zákoně úplně chybí pojistka pro případ, že energetické kolosy inovace neprovedou.

Rozumný hospodář investuje jinak
Možnosti zateplování domů a dalších opatření, která sníží spotřebu tepla, odpovídají 154 milionům gigajoulů ročně. Potenciál dodávek tepla z obnovitelných zdrojů je 152 milionů gigajoulů. Kombinace čistých řešení tedy může plně nahradit současnou spotřebu tepla v českých domech, která činí 263 milionů gigajoulů. Zelená řešení přinesou nesrovnatelně větší oživení českému průmyslu, než kontroverzní důl ČSA. Zastaví se tak pokračovaní devastace severočeské krajiny, město Horní Jiřetín se bude moci dál nerušeně rozvíjet a jeho více než dva tisíce obyvatel se vyhne nucenému přesídlení.

028.jpg

Foto: Horní Jiřetín, pohled na město

Možnosti efektivních technologií jsou enormní, ale rodiny však nemají prostředky na potřebné investice. Vláda by proto měla zřídit speciální fond, kam stát bude ukládat miliardové výnosy z používání fosilních paliv, a financovat z něj granty pro domácnosti, které umožní postupně zateplit bezmála každý dům v zemi. Měl by také vypomáhat s pořizováním solárních kolektorů, kotlů na biomasu a jiných malých, domácích obnovitelných zdrojů tepla.

hostetin-01.jpg

Foto: Solární kolektor integrovaný do fasády Centra Veronica Hostětín (dům v pasivním standardu)

Hlavním zdrojem speciálního fondu, který by umožnil pokračování programu Zelená úsporám, by pak byly právě výnosy z aukcí, kde stát bude velkým znečišťovatelům prodávat část povolenek k exhalacím oxidu uhličitého (až 20 miliard korun ročně); část z profitu, který polostátní ČEZ vydělává na vysokých cenách elektřiny (až sedm miliard ročně); a polovina příjmů, jež vláda případně bude mít z DPH z benzínu a nafty navíc nad očekávání státního rozpočtu v letech, kdy cena ropy vyskočí nahoru.

Myslí-li předseda ČSSD svůj program vážně, může o tom podat důkaz svým voličům právě již tuto středu. Přidá-li se sociální demokracie k návrhu Zelených a spolu zruší rozdávání emisních povolenek podle přání velkých energetických firem, posune Českou republiku k progresivnější ekonomice. Zisk z aukcí emisních povolenek by se měl využit k masivním investicím do zateplování domů, které by srazilo dovoz plynu z Ruska, množství exhalací skleníkových plynů i domácnostem a firmám účty za vytápění.