Reklama
 
Blog | Martin Sedlák

Martin Roman vs. domácnosti 2:0 – pirátský přílepek ČEZ žije dál

V předešlém blogu jsem rekapitoloval vznik kontroverzního přílepku o emisních povolenkách a nabízel zcela jiné využití zisku z emisních povolenek. Ve středu bez většího zájmu médií sociální demokraté, občanští demokraté a komunisté opět zamítli návrh, aby 68 miliard korun za znečišťování dostaly české rodiny na zateplování domů a nikoli elektrárenská společnost ČEZ.

Povolenky zdarma – výhoda jen pro pár vyvolených

Stále tedy hrozí, že ČEZ a několik dalších velkých znečišťovatelů bude po roce 2013 dostávat část povolenek bez aukcí. Stát se zřeknutím aukcí připraví o desítky miliard korun. Původci znečištění se nemusí bát, že by musely výrazně modernizovat své provozy.

Dražba emisních povolenek

Reklama

Prodej povolenek v aukci přináší zisk pro veřejné rozpočty. Aukce celý systém obchodování výrazně zjednodušují, odpadají problémy s metodou alokace pro nová zařízení a způsobem zvýhodnění tzv. včasných opatření.

Po roce 2020 by si měly všechny sektory nakupovat povolenky ve veřejné dražbě. Pro hospodářská odvětví s velkou emisní náročností (jako je třeba právě energetika), by měla být k dispozici opatření, která zmenší pravděpodobnost úniku kapitálu (a také emisí) do zahraničí. Jedná se o snižování daní, dotační programy na modernizaci technologií či podpora zavedení globální sektorové regulace uhlíkových emisí.

Cenu elektřiny povolenky nezvyšují

Často opakovaným argumentem ze strany průmyslu je, že prodej v aukci (namísto rozdávání zdarma) zdraží elektřinu. Není to pravda. Cena povolenek je součástí ceny elektřiny už nyní, kdy energetické společnosti dostaly veškeré povolenky zdarma. Proto by ani start dražeb po roce 2013 neměl cenu elektřiny ovlinit.

Jedná se standardní ekonomické kalkulace počítající s takzvanými náklady ušlé příležitosti. Největší znečišťovatelé tak získávají multimiliardové zisky prakticky za nic. Alan Svoboda, obchodní ředitel ČEZ, přiznal, že hlavní příčinou výkyvů cen elektřiny během roku 2007 byla cena povolenek – za které jeho společnost tehdy nemusela zaplatit ani korunu. Tímto energetické firmy získávají tzv. nezasloužené zisky. ČEZ je dokonce jedinou velikou energetickou společností v EU, která měla v roce 2008 přebytek povolenek. Ostatní velké evropské energetické společnosti měly povolenek nedostatek. V případě bezplatného přidělení povolenek zůstává zisk v podobě uspořených nákladů výrobcům energie. Navíc mohou přidělené nevyužité povolenky dál prodat a celý zisk jim zůstane. ČEZ tak hned během prvního roku obchodování utržil asi 900 milionů korun. Problémem je, že nic provozovatele nenutí zisk z povolenek za znečištění investovat do snižování emisí (více zde).

Původní návrh nové směrnice o emisním obchodování navrhoval právě prodej všech povolenek v aukci. Jedním z důvodů byla právě snaha zamezit těmto nezaslouženým ziskům, které vznikají přidělováním povolenek zadarmo.

Stát ve státě: povolenky, Prunéřov, oddíly NTZ – prostě ČEZko..

Asi se není co divit. Ve státě, kde si firmy diktují podmínky procesů posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Kde ministra životního prostředí de facto odvolává ČEZ, je asi možné cokoliv..