Reklama
 
Blog | Martin Sedlák

Británie přepíná na zelenou

Ambiciózní program čistých inovací a nezávislosti na fosilních palivech, se kterým přišla nová britská vláda konzervativců a liberálů, se může stát pozoruhodnou inspirací i pro pravicovou koalici v Praze. Důležitým bodem je snaha o kontinuitu. Agenda ostrovního kabinetu totiž pouze konkrétním obsahem naplňuje mantinely, na kterých se obě strany už předloni shodly s labouristy. Británie tak získá velkou ekonomickou výhody oproti státům, které budou dál bloudit v uhelném dýmu a ropných skvrnách.

Nejdůležitějším bodem britského programu je Zelená investiční banka, fond, který postupně umožní budování energetické nezávislosti státu. Stát půjčkami podpoří soukromé investice do čistých odvětví. Prioritu tvoří investice do solárních kolektorů na střechách nebo větrných farem na moři. Současně chce vláda spustit budování vysokorychlostních železnic. Srazí tak britskou závislost na ropě i plynu a pomůže průmyslu překonat ekonomickou recesi. Rozpumpuje nové firmy a vytvořit tisíce pracovních míst.

Zateplování domů chtějí rozhýbat financováním opatření na snížení spotřeby tepla. Podporu pak domácnosti budou splácet z ušetřených peněz za energii. Britové mají řádově větší ambice než Zelená úsporám. Hodlají do konce desetiletí zateplit sedm milionů domů.

Obnovitelné zdroje má podpořit rozšíření výkupních cen. Už labouristická vláda od dubna zavedla obdobu českého zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Nová koalice do ní chce zahrnout více technologií. Zároveň hodlají konzervativci a liberální demokraté také připravit přenosovou soustavu na nově nastupující čisté zdroje. Proto mezi hlavní body energetického programu patří masivní investice do takzvaných inteligentních sítí, kde elektřina bude proudit oběma směry. Obě strany už několik let staví svoji energetickou politiku na decentralizaci.

Reklama

Různé názory na jadernou energetiku koalice vyřešila dohodou. Konzervativcům atom nevadí, Liberálové se na něj dívají jako na zbytečně drahý projekt. Východiskem je dohoda. Vláda dá novým reaktorům zelenou pod podmínkou, že je investoři postaví za své, bez státní podpory. Pozorovatelé soudí, že tudíž elektrárny půjde stavět, ale stavět se nebudou. Komentátor pravicového Daily Telegraphu to interpretoval prostě: „Žádný soukromý investor dosud nepostavil jadernou elektrárnu kdekoliv na světě bez spousty vládních dotací.“ Ekonomičtí experti Citibank vystavili vysvědčení už v titulku své studie o budoucnosti odvětví: ‚Jaderná energetika? Ekonomika říká ne‘.

Ale na atom nemusí vůbec dojít. Británie je největrnější země v Evropě. Dnes vítr pokrývá pouhé 1 % spotřeby elektřiny. Vládní experti anoncovali, že v roce 2020 by to mělo být až 30 %. Vítr by se tak stal jedním z hlavních zdrojů britské elektřiny.

Přidáme se?
Britům se pod konzervativní vládou otevírají dveře k bezpečné, čisté a prosperující budoucnosti. Rozhodnou-li se české koaliční strany také snižovat závislost na fosilních palivech, mohou nalézt inspiraci v koncepci Chytrá energie. V dubnu představený plán ekologických organizací se hodně podobá britským – a nejen britským – vládním záměrům.

Britská vláda však svým ambiciózním programem upozornila, že bez účinných opatření se z místa nepohneme. Rovněž Česko potřebuje nastartovat inovace. Ale Britové nezačali v konkrétních odvětvích. Před dvěma lety udělali první krok přijetím zákona, který stanovil rámcové tempo pro rozhýbání zeleného hi-tech – krok po kroku, rok po roku. Narýsoval tak rozměr reforem, které země chce udělat. A teď přichází klíčový vtip: shodli se na něm labouristé, konzervativci i liberální demokrati, odbory a Konfederace britského průmyslu. Na něj pak navazují konkrétní legislativa, daňové reformy, granty a další programy, které rozhýbou trh. Hnutí DUHA navrhlo obdobné řešení také v České republice. Koalice by měla otevřít širokou debatu, zda se zdejší politické špičky na podobném projektu také mohou shodnout.

PS: článek je nekrácenou verzí komentáře Česká energie s britským přízvukem (HN 9. 6. 2010).